האם אפשר לחיות כמו האינואיטים?

האינואיטים הם עם של ציידים לקטים שמקום מושבם בקנדה ואלסקה. אנשים המנסים לקדם צריכת בשר באמצעות טיעונים מדעיים לכאורה, כמו חסידי דת הפליאו, מביאים לעתים קרובות את האינואיטים כדוגמה לעם קדמוני ששגשג בבריאות טובה ובתוחלת חיים ארוכה, חרף התבססות על מזון מן החי. באמצעות הדוגמה הזו מבקשים אותם אנשים לקבוע שצריכת מזון מן החי הייתה החלק העיקרי במזונו של האדם הקדמון, ולכן עליה גם כיום להיות החלק העיקרי במזוננו. יש ביניהם אפילו שנמנעים עקב כך מכל מזון מן הצומח וצורכים מזון מן החי בלבד.

אך הבה נבחן את האמת מאחורי אורח החיים של האינואיטים:

1. ראשית, יש לציין שהתרבות האינואיטית היא אחת התרבויות החדשות ביותר על פני כדור הארץ. אפילו התרבות החקלאית, תרבותנו שלנו, קדמה לה. על פי ההשערות, התרבויות האינואיטיות של צפון אמריקה קיימות 8,000-2,000 שנה בלבד. ומאחר שההתיישבות ביבשת אמריקה החלה כעשרת אלפים שנה קודם לכן, סביר להניח שהתרבות האינואיטית התפתחה רק לאחר שאותם בני אדם נדחקו לאזורים האלה מחוסר ברירה בידי תרבויות חזקות יותר. אין כל יכולת להסיק מאורח חיים של תרבות מבודדת לאורך כמה אלפי שנים על אורח חייו של כל המין האנושי מזה מיליוני שנה.

2. באופן יחסי, לאינואיטים יש כבד גדול יותר מלבני תרבויות אחרות, שמקל על תהליך הגלוקונאוגנזה ולכן מאפשר להם לצרוך עד 40% מתזונתם מחלבון, בעוד אנו נתקשה לצרוך יותר מ-30% מבלי שייפגע תהליך ייצור האנרגיה בתאי הגוף.

3. בניגוד לסברה, בקיץ צרכו האינואיטים מזון מן הצומח בשפע, כולל אגוזים, אצות, פירות (כגון חמוציות ואוכמניות), שורשים, פקעות, עלים (כגון חומעה) ופרחים. בנוסף, גם בתקופות שאכלו מזון מן החי בלבד, האינואיטים ידעו כיצד להשיג ויטמין C ממקורות מסוימים שאינם זמינים לבני תרבותנו, כגון רקמות עור של לוויתן ובלוטות האדרנל ודופנות הקיבה של איילי הצפון. אין כל בסיס לטענה שוויטמין C אינו חיוני לאדם.

4. בניגוד לטענות, תוחלת החיים של האינואיטים קצרה מאוד. בדו"חות של ממשלת קנדה אנו רואים שתוחלת החיים של האינואיטים קצרה ב-15 שנה מהממוצע הקנדי. שיעור מקרי השחפת גבוה פי 23 מהממוצע. שיעור מקרי סרטן הריאות הוא הגבוה בעולם. שיעורי הסוכרת ויתר הלחץ דם גבוהים מאוד. האינואיטים גם סובלים משיעור גבוה של אוסטיאופורוזיס, על אף צריכה גבוהה ביותר של סידן, עקב החומציות שנוצרת בגוף בעקבות אכילה של מזונות מן החי. ארגון הבריאות העולמי פרסם מסמך מפורט המראה שהפחתה בצריכת מלח ומזונות מן החי מפחיתה במידה ניכרת את הצורך לקבל סידן מהמזון.

ווסטון פרייס, שחקר את האינואיטים בשנות השלושים של המאה העשרים, קבע את תוחלת החיים הממוצעת שלהם על 20 שנה בלבד. יש לציין שתוחלת החיים הקצרה לא נבעה רק מבריאות לקויה, אלא גם מכך שחיו באזור שהמזון המועט בו חייב את האינואיטים לחיות חיים אלימים, שכללו רצח תינוקות כדי לשמור על גודל אוכלוסיה קטן, וכן רצח מידי של כל מסיג גבול, גם אם הגיע בטעות לאזור של שבט אחר על מדף קרח שנשבר. ווסטון פרייס מציין כי גם בני תרבויות אחרות שמבססות את תזונתן על מזון מן החי, כמו המסאי באפריקה, חיים בסביבה מאוד אלימה. הסיבה לכך היא שכדי להתבסס על מזון מן החי דרושים משאבים רבים יותר, כגון שטח מחיה, והצמצום במשאבים מוביל בהכרח למאבקים אלימים. בנוסף, כפי שהתגלה במחקריו של יו סינקלייר, שניזון כמה חודשים מתזונתם המסורתית של האינואיטים, כמות האומגה 3 במזונם מדללת את הדם במידה כה חריפה, שפצע רגיל שאצל אדם ממוצע ייקרש תוך 3 דקות, אצל האינואיטים ייקרש תוך 50 דקות. ולכן כל פציעה קלה עשויה לסכן את חייהם.

5. אין כל בסיס להשוואה בין הבשר שאותו אכלו האינואיטים, שהגיע מבעלי חיים שאכלו את מזונם הטבעי, רעו באוויר הפתוח או שחו באוקיינוסים נקיים, לבשר בימינו, שמגיע בעיקר מבעלי חיים שגדלים במשקים מתועשים, ניזונים מחיטה ותירס, צורכים הורמונים ואנטיביוטיקה דרך קבע, וחייהם קצרים ומלאי סבל. הבשר עצמו חולה עוד בטרם הגיע לצלחת.

בנוסף, הרכב חומצות השומן בתאי בעלי חיים שהתפתחו באקלים קר שונה מאוד מזה של בעלי חיים שהתפתחו באקלים חם. ממברנות התאים באקלים קר מכילות באופן טבעי יותר חומצות שומן בלתי רוויות, ואילו באקלים חם יותר חומצות שומן רוויות, היות שנקודת ההתכה של חומצות שומן רוויות גבוהה יותר. מכאן ששיעור השומן הרווי בבשר שאכלו האינואיטים היה נמוך משמעותית משיעורו בבשר הנמכר בימינו.

6. בניגוד לימינו, בעבר חיו האינואיטים בעולם נקי יחסית מרעלים. כפי שהראה פרופסור קולין קמפבל בספרו המפורסם "מחקר סין", צריכה גבוהה של שומן וחלבון מן החי מגדילה את הסכנה מרעלים וקרצינוגנים שנמצאים במזון, במים ובאוויר. בנוסף, צריכת מזון מזוהם שניזון בעצמו ממזון מזוהם מגדילה את הרעילות בצורה מעריכית.

7. האינואיטים אכלו את בשר בעלי החיים כשהוא נא. בישול בשר, ובעיקר טיגונו בשמן או צלייתו על גחלים, מוסיפה רעלים נוספים, כמו אמינים הטרוציקליים ופחמימנים ארומטיים רב טבעתיים.

8. הפרדוקס האינואיטי המפורסם קובע כי חרף הצריכה הגבוהה של כולסטרול, שיעור מחלות הלב בקרב האינואיטים נמוך מאוד. הסיבה לכך היא שגופנו אמנם מסוגל להתמודד עם כמויות גדולות של כולסטרול, אך למולקולת הכולסטרול העוברת בכלי הדם יש רגישות גבוהה מאוד לחמצון. כאשר המולקולה מתחמצנת, תאי הדם הלבנים (מקרופאגים) תוקפים אותה, ותוצאות המפגש שוקעות בדופנות העורקים. עם הזמן מוביל הדבר למחלות לב. האינואיטים שחיו בדרך חייהם המסורתית, בעולם נקי יחסית מרעלים, הצליחו להימנע מרוב נזקי החמצון. אך בימינו, כתוצאה מעישון, אלכוהול, מזון באיכות נמוכה, מים לא נקיים, אוויר מזוהם, סטרס וכל שאר תחלואי החברה המודרנית, כולנו חשופים פי עשרות מונים לנזקי חמצון ועודף דלקתיות עקב צריכה גבוהה של חומצות שומן מסוג אומגה 6, ולכן גם למחלות לב. נזק כפול ומכופל נגרם כתוצאה מהימנעות מצריכת נוגדי חמצון, שנמצאים באופן טבעי בפירות ובירקות.

האינואיטים בימינו הם תרבות נכחדת, ולא רק בגלל הלם פגישתה עם תרבותנו. אורח חייהם הקדום של האינואיטים אפשר להם להתקיים כתרבות מבודדת, בעולם שונה לחלוטין מעולמנו כיום, אך התנאים המודרנים אינם מאפשרים אפילו לאינואיטים עצמם להמשיך באורח חייהם, וכל אדם אחר שינסה זאת, תחת הסברה המוטעית שיש קווי דמיון בין תזונתו לתזונתם, גוזר על עצמו בעיות בריאותיות חריפות. טוב יהיה אם ניקח דוגמה מהתרבויות האנושיות הקדומות שחיו באפריקה, ונבסס את אורח חיינו על תזונת 80/10/10, שמעניקה את היתרונות התזונתיים הרבים ביותר, ומפחיתה למינימום את האלימות, הסבל ובזבוז המשאבים.

מקורות:
Jared diamond – the world until yesterday
Weston price – nutrition and physical degeneration
מרווין האריס – קניבלים ומלכים

דו"ח ארגון הבריאות העולמי על צריכת סידן-
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

דו"חות בריאות האינואיטים של ממשלת קנדה-
http://www.irc.inuvialuit.com/publications/pdf/ihs-report-final.pdf
http://www.statcan.gc.ca/pub/89-637-x/89-637-x2008001-eng.pdf

עוד על תזונת האדם הקדמון:
תזונת האדם – סקירה היסטורית
מה אכל האדם הקדמון

Subscribe
הרשמה לעדכונים
guest

 

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
מאור
מאור
22 בדצמבר 2014 22:33

אם הם נזרקו בכוח מאיזורים אחרים והתיישבו בסופו של דבר באלסקה,איך זה שהכבד שלהם גדול יותר?

אני מניח שבתקופה ההיא לא ידעו מה זה ויטמנים ומינרלים אז איך הם ידעו להשיג ויטמין מלוויתנים ואיילים ואיך הם ידעו שזה נמצא באיברים הספציפיים האלה?

איך הם ניזונו מחמוציות ופקעות ועלים ופרחים,באלסקה?!?

מאור
מאור
Reply to  מאור
22 בדצמבר 2014 22:48

בקשר לשאלה האחרונה אל תתייחסו,התבלבלתי בין אלסקה לאנטרטיקה

שי דוידוביץ
שי דוידוביץ
Reply to  צוות האתר
31 בינואר 2016 18:59

כן, הגיוני שזה לא שהם למדו תזונה לעומק והגיעו למסקנה שכדאי להסויף דברים מסוימים לתפריט, אלא המי שהתזונה וההתנהגות שלהם לא ענתה על צרכי הגוף פשוט לא שרדו