מאמר מתורגם של ד"ר דאגלס גרהם.
אם עודף בסוכר לא טוב לנו, למה צריך לאכול כל כך הרבה פירות מתוקים?
לפני שתאי הגוף יכולים לנצל מזון כדלק יש ראשית להפוך אותו לסוכר, בין אם המזון הוא פחמימה, חלבון או שומן. פחמימות הן הרכיב הקל ביותר להפיכה לסוכר. פירות הם הפחמימות הפשוטות ביותר. קל יותר למערכת העיכול להפוך את הפירות לדלק כי הם עשויים בעיקר מסוכר, וכך דורשים פחות אנרגיה לעיכול, וכן מגיעים בחבילה תזונתית שלמה של ויטמינים, מינרלים, חלבונים ושומנים. כשאין די פחמימות להמרה לסוכר, הגוף ימיר את השומן והחלבון לסוכר, אך במחיר גבוה יותר: זמן רב יותר של אנרגיה שנדרשת לעיכול ויצירת פסולת רעילה רבה יותר.
אני אקבל מספיק חלבון?
יש די והותר חלבון לסיפוק צרכי הגוף בפירות מתוקים, ששיעור החלבון בהם נע בין 4% ל-8% מהקלוריות, ובירקות ועלים ירוקים, ששיעור החלבון בהם נע בין 15% ל-20% מהקלוריות. המידע הזה מפתיע אנשים רבים שלמדו באופן שגוי שדרושה להם כמות גדולה של חלבון כדי להיות בריאים. למעשה ההיפך הוא הנכון: רוב האנשים סובלים ממנת יתר של חלבון מדי יום, שגורמת לפגיעה קשה בבריאותם, כמו בצורת עצירות, שמובילה לרעלת דם ובסופו של דבר לסרטן. בעוד צריכה עודפת של חלבון קשורה למצבים חומציים רבים בגוף הפוגמים בבריאות, לא קיים אפילו מונח רפואי להגדרת מחסור בחלבון. על הגוף לאזן את החומציות שנגרמת מצריכה עודפת של חלבון. הוא עושה זאת באמצעות נטילת מינרל בסיסי יקר ערך, סידן, מזרם הדם ומהעצמות, ומניח את היסודות לאוסטיאופורוזיס ולריקבון שיניים. אין זה צירוף מקרים שפירות וירקות מכילים את כמויות החלבון הנכונות לבניית הגוף האנושי ותחזוקו.
אלו רעלים מצטברים בגוף מאכילת מזון מבושל?
אכילת בשר מבושל יוצרת בגוף עודפי חומצה אורית ואמוניה רעילות. החלבונים במזון המבושל עוברים דנטורציה, וכתוצאה מכך לא ניתן לפרק את הקשרים הפוליפפטידים לחומצת אמינו. הגוף מתייחס לפוליפפטידים כגוף זר שיש להפריש דרך הכליות. דופנות התאים של הכליות לא מאפשרות מעבר קל של החומרים האלה, וכתוצאה נגרמות אבנים בכליות ואף כשל כליות. דגנים מבושלים יוצרים תסיסה בגוף שתוצרי הלוואי שלה הם גזים, אלכוהול וחומצה אצטית; האחרונים הם רעלים פרוטופלזמיים שהורגים כל תא שבא עמם במגע.
יש לי קנדידה או זיהום פטרייתי. איך ביכולתי לאכול כל כך הרבה פירות?
עודף בשומן, לא בסוכר, הוא הגורם לקנדידה. כשרמות השומן בדם עולות, כך עולה גם רמת הסוכר, מפני שהשומן העודף מפריע לאינסולין לבצע את פעולתו בליווי הסוכר מחוץ לזרם הדם. השומן העודף מרפד את דופנות כלי הדם, את התאים, את קולטני האינסולין, את מולקולות הסוכר ואת האינסולין עצמו בשכבה דקה של שומן, וכך חוסם ומעכב את הפעילות המטבולית הנורמלית.
עודף סוכר בדם מסכן את חייכם כמו החוסר בו ויכול להוביל למחלות קשות ולמוות. הקנדידה היא פטריית שמרים שחיה בדם ומשמשת כמנגנון הצלת חיים, ומתרבה כשיש עודפי סוכר בזרם הדם כדי להוריד את הסוכר לרמה שאינה מסכנת את הבריאות. כשהסוכר עובר לתאי הגוף המנצלים אותו, הפטרייה מתה במהירות כפי שנועדה לעשות.
אם רמות השומן נותרות גבוהות דרך קבע בשל תזונה לקויה, הסוכר יישאר בזרם הדם ויזין את מושבות הקנדידה במקום את 18 טריליון תאי גופכם. התאים המורעבים מתקשים לייצר אנרגיה ואתם מרגישים עייפים ומותשים. היות שכל הפחמימות, השומן והחלבון שאנו אוכלים הופכים לסוכרים פשוטים (גלוקוז) אם עליהם לשמש כדלק לתאים, הדרך לצאת מהמעגל הזה אינה הפחתה בכמות הסוכר, אלא הפחתה בכמות השומן. כשרמות השומן יורדות, הגוף שב לעבד ולפזר את הסוכר, ורמות הקנדידה יורדות באין לה עודפי סוכר להיזון עליהם.
האם עלי להמשיך ליטול את התרופות שרשם לי הרופא?
מקצוע הרפואה ותעשיית התרופות שתומכת בו מתבססים על התיאוריה שיש כ-400 סוגי מחלות שונים שניתן לטפל בתסמיניהם או לדכא אותם באמצעות תרכובות כימיות מלאכותיות. הגישה שלנו שונה לחלוטין. פרט למחלות גנטיות מעטות שנובעות לרוב מכמה דורות של תזונה ואורח חיים לקויים, יש רק מחלה אחת: טוקסמיה, טינוף הדם והרקמות ברעלים שנובעת בעיקר מתזונה ואורח חיים לקויים. הטוקסמיה הזו, והחלשת הגוף שמתלווה אליה, מחריפה עם השנים ומובילה לבעיות בריאותיות רבות. כדי "לרפא" מצב מחלה, כמו סוכרת, סרטן או מחלות לב, עליכם להעלים את הטוקסמיה, כי המחלה היא רק ביטוי שלה. בתזונה של מזון צמחי חי אתם מפסיקים להעמיס פסולת רעילה על הגוף מדי יום. הגוף יתחיל לנקות את הדם, הרקמות והאברים מהרעלים, והמצב הרפואי שעבורו אתם נוטלים את התרופות ייעלם, ובסופו של דבר יתבטל הצורך להשתמש בהן.
האם אאבד משקל בתזונה זו?
רוב האנשים מדווחים על ירידה במשקל בתזונה זו, אם התחילו בעודף משקל, אך אין קנה מידה אמיתי לקביעה כמה כל אחד ירד במשקל. יש אנשים שיורדים מיד במשקל, אך לאחרים יידרשו כמה חודשים. יש שלושה סוגי משקל שניתן לאבד: מים, שאובדים במהירות גבוהה יחסית; שרירים, שאובדים מחוסר פעילות גופנית, ולרוב אין לכך קשר לתזונה; ושומן, שלרוב קשה לאבד בקצב הגבוה מחצי קילוגרם לשבוע. אם איבדתם 2 קילוגרם ממשקלכם בשבוע, סביר להניח שאיבדתם חצי קילו שומן וקילו וחצי מים.
האם אסבול מגזים בתזונה זו?
יש שסובלים מגזים במהלך המעבר לדיאטת 80/10/10 ויש שלא סובלים כלל. גזים עשויים להיגרם בשל פגיעה במערכת העיכול שכתוצאה ממנה נשאר המזון בכיסים קטנים במעיים, שם הוא תוסס או נרכב ויוצר גזים. עם הזמן, כשהמעיים יירפאו, זה ייפסק. אם לגזים יש ריח, הם כנראה נובעים מרקבון חלבונים (שאריות מזון מבושל); אם הם חסרי ריח, הם כנראה נובעים מתסיסת סוכר (אכילת יתר או רמות גבוהות של שומן בדם). ניתן לרוב לתקן בעיות גזים ממושכות בתקופת המעבר לדיאטת 80/10/10 באמצעות שילוב מזונות נכון, הגבלת צריכת השומן ואכילת מנות מזון שהגוף יכול לעכל במהירות.
האם יהיו לי תסמיני ניקוי רעלים?
רוב האנשים חווים תסמינים זמניים ולרוב קלים למדי של ניקוי רעלים בעת המעבר לדיאטת 80/10/10, כאשר הגוף כבר לא מוצף מדי יום בשיירים רעילים. בשלב זה אנו מניחים לגוף להתנקות ולהתרפא. הגוף חכם ותמיד יחסל את הרעלים בדרך שדורשת הכי מעט מאמץ ונזק. תסמיני ניקוי רעלים אפשריים נעים מעייפות, נזלת, בעיות עיכול ועור ועד עוויתות שרירים, ירידה במשקל, צניחה בלחץ הדם וסימנים אחרים לכך שהגוף מבצע הסתגלות בריאה. התסמינים יכולים להמשיך ימים ספורים או כמה שנים. עלינו גם לזכור שאנו במצב תמידי של הרעלה וניקוי רעלים. אנו סופגים רעלים סביבתיים, והגוף עובד לחסלם. אנו מעכלים מזונות, אפילו מהסוג הטוב ביותר, והגוף יוצר רעלים מטבוליים כתוצאה מהמטבוליזם התאי. אך אין סיבה לדאגה, אנו מצוידים במערכת פינוי רעלים שלמה, המורכבת מכליות, כבד, ריאות, מעיים ועור.
האם עלי לקחת תוספי תזונה?
אין כל צורך בתוספי תזונה אם אתם ניזונים על מזון צמחי חי ועוסקים באופן תדיר בפעילות גופנית מאומצת. אכילת מגוון פירות, ירקות ועלים ירוקים מספקת את כל הוויטמינים, המינרלים ושאר רכיבי התזונה שדרושים לגוף. רוב תוספי התזונה הם תרכיז של מזון צמחי, והגוף לא אוהב את הרמות המרוכזות האלה ועליו להשקיע אנרגיה בפינוין בדומה לפסולת הרעילה של המזון המבושל. תמיד עדיף לתקן את התזונה מאשר לקחת תוספים. רוב האנשים חושבים שכמה שיותר יותר טוב, אך למעשה תוספי התזונה רק יוצרים חוסר איזון תזונתי. ייתכן שבמקרים מסוימים יהיה זה הכרחי לקחת תוספי תזונה בשלבים הראשונים של שינוי אורח החיים מאשר להסתכן בפגיעה בריאותית אפשרית. לבריאותנו יש קדימות על פני התפיסה הפילוסופית.
תוכן מאמר זה תורגם מהאתר foodnsport באישורו של ד"ר דאגלס גרהם –
http://foodnsport.com/faq.php
שלום צוות האתר האם השטה מתאימה גם לחולי סכרת מסוג 2
שלום אבי 🙂
תזונה צמחית עתירת פחמימות לא מעובדות, עשירה בסיבים תזונתיים ודלה מאוד בשומן מתאימה לחולי סוכרת מסוג 2 ויכולה להביא לאיזון רמת הסוכר אך חשוב מאוד להקפיד על כמות השומן המתאימה. אם יש לך שאלות נוספות אתה מוזמן להרשם לפורום שלנו.
היי,
אני טבעוני כבר כשנתיים ואני רוצה להצטרף לתזונה 80/10/10.
קניתי המון בננות, תפוחים אדומים, אגסים, תפוזים וקלמנטינות.
הגובה שלי הוא 1.68 ומשקל כ-50 ק"ג.
אשמח לעזרה איך התפריט היומי אמור להיראות, כמה צריך לאכול וכו'.
תודה!
היי איתי 🙂
נשמח מאוד לעזור לך. בבקשה הירשם לפורום שלנו, פתח נושא חדש ורשום שם את כל הפרטים.
https://www.30bananotleyom.co.il/forum/
שלום לצוות האתר. יש לי רצון לעבור לתזונה 811, כיצד אפשר לבנות תפריט על פי צרכיי. מישקלי 68 קג,גובהה.164 גיל 54. עושה הליכות 3 פעמים בשבןע למשק 45 דקות . חייה במושב ןהחשיפה לשמש בהישג. תןדה מראש על נוכחותכם ורצונכם הרב לעזור לטירונית בתחום.
הי עידית 🙂
נשמח מאוד לעזור לך. בבקשה הירשמי לפורום שלנו.
https://www.30bananotleyom.co.il/forum/
היי!
יש משהו שלא כל כך מסתדר לי מבחינה הגיונית.
הבנתי שבתזונת 80/10/10, בעצם צורכים כ4,000 קלוריות ליום (פלוס מינוס).
איך זה לא מביא לעלייה במשקל?
אדם בממוצע אוכל הרבה פחות קלוריות ליום.
ברור לי שההרכב התזונתי שונה (פחות שומן), אך יש הרבה יותר סוכר מהפירות.
אז איך זה ייתכן שלא עולים במשקל?
אין כל קביעה כזו שיש לצרוך 4,000 קלוריות ביום. למעשה התפריטים בספר תזונת 80/10/10 מכילים 2,000 קלוריות בלבד. כל אחד אוכל בתזונה הזו על פי ממדיו וצרכיו הגופניים. גבר בגובה 2 מטר ובמשקל 120 ק"ג שעובד עבודה פיזית וחובב ספורט אתגרי יכול לצרוך גם 8,000 קלוריות ליום, ואילו אישה בגובה מטר וחצי במשקל 45 ק"ג שעובדת בעבודה משרדית והספורט החביב עליה הוא יוגה סביר להניח שלא תצרוך יותר מ-2,000 קלוריות ליום.
יש לשים לב שבהרבה דיאטות יש הוראה לצרוך פחות מדי קלוריות ממה שהגוף צריך, מה שמוביל להסתמכות רבה על חומרים מעוררים כמו קפה וניקוטין ולהתקפי זלילה ועלייה מחודשת במשקל. בתזונת 80/10/10 אנו צורכים את הכמות הקלורית שמאפשרת לנו להיות פעילים ונמרצים לכל אורך היום ולבצע פעילות גופנית בהנאה וללא קושי מה שיוביל באופן בריא למשקל תקין.
"פרט למחלות גנטיות מעטות שנובעות לרוב מכמה דורות של תזונה ואורח חיים לקויים, יש רק מחלה אחת: טוקסמיה"
לא הבנתי איך מחלות גנטיות יכולות לנבוע מכמה דורות של תזונה ואורח חיים לקויים. כלומר איזה הסבר מדעי יכול להיות לכך. הסבר בבקשה? תודה
מחלות גנטיות יכולות להיגרם מכמה סיבות:
1. חוסר גיוון במטען הגנטי. זה קורה בעיקר בקהילות סגורות שמתרבות בתוך עצמן. יהודים אשכנזים בגולה סבלו מהרבה מחלות גנטיות, כמו טאי-זקס, אך שיעורן באוכלוסיה פוחת ככל שמתרבים הנישואים בין העדות.
2. קיומו של פתוגן שגורם לגוף לנסות להתמודד אתו באמצעות מתן עדיפות למוטציה גנטית. אנמיה חרמשית היא דוגמה מוכרת לכך, כי זו מחלה שפוגעת בבריאות של נשאיה ומקצרת את תוחלת החיים שלהם, אבל היא נוצרה כדי להתמודד עם מלריה, שהייתה הורגת אותם הרבה יותר מהר.
3. הצורך להתבסס על מזון שאינו מתאים לנו או הצורך להתמודד עם מחסור במזון. קבוצת בני אדם שנאלצת לצרוך מזון שאינו מתאים לה, תפתח עם הזמן מוטציות גנטיות שינסו להתמודד עם הבעיה. אבל שוב, כמו בדוגמה 2, המוטציות האלה אינם פתרונות קסם והן פוגעות בתוחלת ובאיכות החיים של נושאי המוטציות, אך מצד שני מניחות לו לשרוד עד גיל ההתרבות. דוגמה טובה לכך היא האינואיטים, שפיתחו מוטציה של כבד מוגדל שמאפשר להם לצרוך יותר חלבון מאדם רגיל, אך תוחלת החיים שלהם נמוכה והם סובלים ממחלות כרוניות כמו אוסטיאופורוזיס.
הבנתי, תודה.
אני מניחה שהמילים 'כמה דורות' בילבלו אותי (כיוון שאני מתארת לעצמי שנדרשים יותר מדורות בודדים כדי ליצור מצבים כמו 2 ו-3), כמו גם 'אורח חיים לקוי' (לקוי מניח שיש נכון או לא נכון בפני עצמו, כשבמציאות זה תלוי בנסיבות שהיו נתונות לאותה שושלת. אולי משהו שמדבר על שינוי תנאי חיים מהיר וקיצוני היה יותר מובן בשבילי).
אני יודעת שהחלק הזה מתורגם, אבל אם כבר טרחת לענות כדאי שגם אני אשקיע קצת :]